Nowe kanazuchi * New kanazuchi.


Dzięki uprzejmej pomocy kolegi kowala – Janusza Banaszka,  mam nareszcie niemal idealne młotki do japońskiej sztuki dekoracyjnej pracy w metalu. W języku japońskim nazywają się „kanazuchi”.

Każde nowe narzędzie wykonane z koncentracją i dyscypliną cieszą mnie w bardzo niezwyczajny sposób. Wiem, ze nie tylko ja tak mam.

Zobaczcie, co jeszcze potrafi Janusz: http://banaszek.com.pl/

Wielkie dzięki Banan!  :)

 

Surowe odkuwki.

kanazuchi od Janusza

 

Przygotowana odkuwka i trzonek z jakiegoś bardzo twardego drewna, którego gatunku nie potrafię zidentyfikować.

P1130640

 

P1130638a

 

P1130641

 

Wstępnie oszlifowany obuch.

P1130648

 

P1130643

 

P1130644

 

P1130646

 

P1130647

 

P1130650

 

P1130651

 

P1130653

 

P1130655

 

Oksydowanie.

P1130657

 

P1130662

 

P1130667

 

Gotowy młotek.

P1130676

 

P1130683

 

P1130678

 

P1130685

 

P1130686

 

Trzy pierwsze młotki są już gotowe. 13.5mm x 23.5mm. 15.5mm x 36mm. 18mm x 38mm czyli odpowiednio: 4.5, 5 i 6 „bu”. „Bu” to mniej więcej 3.03mm.

P1130689

 

P1130692

 

Best regards!   *   Pozdrawiam!

Angus

 

Informacje o Jacek Doliński >Angus

Po prostu uwielbiam repusowanie i zimne kucie i znajduję wiele przyjemności w dzieleniu się wiedzą ze wszystkimi. I just love to do repousse & chasing and metalsmithing. I'ts my pleasure to share knowlegde with everyone.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

2 odpowiedzi na „Nowe kanazuchi * New kanazuchi.

  1. Marcin pisze:

    Jacku, w jaki sposób uzyskałeś taką ładną oksyde? zapewne jakieś mazidło ale to na zimno?
    Pozdrawiam

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s